21 Mart 2013 Perşembe

TRT İstanbul radyosu


İstanbul radyosu İstanbul'da bir semboldür. Televizyon programına konuk olan TRT İstanbul Radyo Müdürü Sabahattin Kahraman İstanbul radyosunun yeri, dünü bugünü ve yarını hakkında konuşmalar yaptı.

TRT'nin yaptığı en önemli işlerden biri de Türkçe'nin doğru kullanılmasıydı. Çocuklar annelerinden, babalarından çok radyoyu dinlerlerdi ve onların da konuştukları Türkçenin kalitesi belki de radyodan aldıkları bu feyzden geliyordu.

Spikerler alınmadan önce çok ince elenip sık dokunuyordu. Radyonun sanatçısı olmak o dönemlerde şöhrete giden yoldu. Radyoda çıkan sanatçıların plakları satılıyordu. TRT sanatçı alırken de aynı şekilde ince eleyip sık dokumaktaydı. Müzeyyen Senar, Zeki Müren gibi sevilen ünlüler TRT'nin yetiştirdiği sanatçılardı.

TRT Arşivinde 3500 tane taş plak var. Değeri para ile ifade edilmeyecek bir arşiv mevcuttur. 1950 yılından bu yana tüm sanatçıların kayıtları mevcuttur.


Bugün radyo deyince akla sadece birkaç insanın çeşitli yerlerden edinmiş olduğu içeriği yayması sanılıyor. İstanbul radyosunun çok daha farklı bir işlevi vardı. Müziğin özellikle de sesin dijitalleşerek herkesin bu kadar kolay ve bedeva eriştiği bu dünyada, kimsenin üretim yapmadığı bu dünyada hala müziğin üretildiği İstanbul radyosu gibi yerlerin değerini bilmek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder